Vóór me zijn een stuk of vier grote takken waarop voortdurend bijeneters landen, even chillen of socializen en vervolgens weer wegvliegen. Socializen definieer ik in deze context breed, het kan namelijk knuffelen, seksen, aanvallen of zelfs vechten zijn. Maar de dynamiek voor mij neus is enorm en laten mij bijeneters op hun mooist fotograferen. Niet in de laatste plaats omdat ik midden in een troep bijeneters zit die bestaat uit op z’n minst honderd vogels. Hoewel ik hier al voor de 5de keer ben word ik nog steeds overvallen worden door de acties die de bijeneters uitvoeren. Een knuffelsessie is nog wel makkelijk te zien aankomen, als beiden willen schuifelen ze langzaam naar elkaar toe. Maar vechtpartijen kunnen voor mij nog steeds uit de lucht komen vallen. En zie dan nog maar eens scherpe plaatjes te schieten.
Je mag op het takje… of niet. Zo niet, word je er effectief afgewerkt.
Het wel en wee in de bijeneters kolonie
Het begin van een felle discussie
Van alle vogels die ik tot nu toe gefotografeerd heb, vind ik bijeneters op hun mooist fotograferen wel het leukste. Ze leven en broeden in kolonie en daar speelt zich de hele dramatiek van hun leven af. Twee jaar geleden heb ik hierover de blog “Het wel en wee in de bijeneters kolonie” geschreven en opgetuigd met mooie foto’s. Als je het leuk vind kun je deze blog ook nog eens bekijken.
Het vervolg van een felle discussie
Waar komen bijeneters voor?
Er zijn wel wat paartjes bijeneters in Nederland, maar ze komen toch vooral in de warmere delen van Europa voor. Je vindt ze dan vooral in steile wanden aan water; rivieren, plassen en meren, waar ze een nesttunnel uitgraven. Bijeneters eten insecten, ook bijen dus, en het gebied waar ze broeden moet daarom goed voorzien zijn van dit voedsel. Om bijeneters op hun mooist te fotograferen in Europa moet je wel in de zomer zijn. In de winter migreren de vogels naar Afrika.
Sommige bijeneters komen van boven
Prachtige gekleurde vogels
Zo zie je het beste hoe mooi een bijeneter gekleurd is
Bijeneters zijn prachtig gekleurd. Als ze rustig op een stokje zitten, kun je dit al goed zien. Maar ik ben er achter gekomen dat hun kleurenpracht het beste tot uiting komt als ze een robbertje gaan vechten. Dan zetten ze hun veren uit en spreiden ze hun vleugels. Met wat geluk zie je dan de ene vogel van voren en de ander van achter, wat prachtig hun kleurverschillen aan hun voor- en achterzijde laat zien.
Eén van de vechtstijlen van de bijeneter is snavelworstelen
Rivaliteit en partnerschap tussen de bijeneters
Een door mij veel geziene gevechtstechniek: elkaar de nek omdraaien
Bijeneters zijn extra geagiteerd en vechtlustig in de begin van de broedperiode. Ze vechten dan om een positie in de kolonie en voor een partner. De vogels zijn vervolgens monogaam tijdens het broedseizoen. Nesten worden vaak met behulp van familieleden gevoerd en grootgebracht. Dit is echt roedelgedrag en daarom broeden zo graag in kolonie.
Ook een spectaculaire gevechtstechniek: elkaar van het stokje duwen
Hoe bijeneters op hun mooist fotograferen
Zo kun je bijeneters op hun mooist fotograferen: tegenlicht en beweging
Zoals ik hierboven al stel, vind ik dat de kleurenpracht het beste tot z’n recht komt tijdens vechtpartijen tussen de vogels onderling. Erg mooi is ook als je hierbij gebruik kunt maken van tegenlicht. Dit licht valt dan prachtig door de vleugels wat ze transparant maakt. Het mooiste tegenlicht heb je in de vroege ochtend. Bijeneters op hun mooist fotograferen kun je ook met een iets langere sluitertijd, bijvoorbeeld met s 1/640, of iets langzamer of sneller. De vleugelslag wordt dan iets vervaagd door de beweging, wat de beweging zelf benadrukt. Het is flink experimenteren met de sluitertijd, zodat je de middenweg vindt tussen irritant onscherp en het moment dat de onscherpte juist helpt de beweging te benadrukken. Verder is het vooral genieten van het expressieve gedrag van deze prachtige vogels en de dynamiek in hun kolonie.
Bijeneters kunnen bij het eerste zonlicht al ruzie hebben.
Gerelateerd
Ik heb van dit blog helaas geen mailtje ontvangen, en gezien het ontbreken van reacties denk ik dat ik niet de enige was.
Toevallig bezocht ik je website weer eens, en zag dit blog langskomen.
De actie en kleuren spatten van de foto’s af, geweldig!
Mooi ook alle achtergrond info over de bijeneter ?
Ik ben zelf nu – eindelijk – met mijn fotoboek bezig, en herken wel een aantal situaties / foto’s, maar jij hebt toch wel een paar mooie actie-momenten weten vast te leggen ?
Groetjes, Wouter