Ik ben in uiterste concentratie, maar het begint enorm te kriebelen op mijn rug. Negeren en concentreren, hou ik mezelf voortdurend voor. Anders begin ik te trillen, gaat mijn lens zwabberen en ben ik mijn focus en onderwerp weer kwijt. Tropische vlinders fotograferen gaat niet in je kouwe kleren zitten. Sterker nog, als je lang genoeg in een tropische vlindertuin verblijft loopt uiteindelijk het zweet in straaltjes van je rug.
Tropische vlinders fotograferen
Op verschillende plekken in Nederland zijn er tropische vlindertuinen waar de meest mooie en exotische vlinders te zien en te fotograferen zijn. Zo ook in de Orchideeënhoeve in Luttelgeest, middenin de Noordoostpolder. Omdat ik nogal eens in de Noordoostpolder ben, zie ik elk jaar wel een keer kans om hier een halve dag te fotograferen. Het liefst kom ik dan als eerste binnen, want het wordt daarna alleen maar drukker met andere bezoekers en kinderen.
Een beetje onnatuurlijk
Tropische vlinders fotograferen in een vlindertuin is wel een beetje een compromis. Hoewel men enorm zijn best doet de vlindertuin aan te kleden met allerlei weelderige en liefst bloeiende tropische planten, blijft het uiteindelijk een kas met onnatuurlijke wanden, semi doorzichtig glazen dak en tl verlichting.
Intensief zoeken naar het perfecte plaatje
Het is in de vlindertuin van de Orchideeënhoeve in Luttelgeest heel prima tropische vlinders fotograferen als je vooral voor een plaatje van de vlinder gaat en geen hoge eisen stelt aan de omgeving en de achtergrond. Wil je een interessante achtergrond en een bijzondere sfeer in je foto dan moet je intensief zoeken. Hoewel er veel vlinders zijn, zit zeker niet iedere vlinder op een gunstige plek. Als ze al stil willen zitten.
Een onnatuurlijke omgeving interessant maken
Daarom loop ik voortdurend rondjes door de tuin op zoek naar vlinders bij doorkijkjes, liefst richting het licht of andere bijzondere omstandigheden. Ik heb een 180 mm macrolens op mijn camera en deze staat ingesteld op de grootst mogelijke diafragma opening, zodat zo veel mogelijk omgeving rond de vlinder onscherp wordt. Zo kan ik het onnatuurlijke van de kas een beetje verdoezelen. Door deze diafragma instelling krijg ik bovendien mooie lichtcirkels in mijn foto. Ook fotografeer ik graag door begroeiing heen, of tegen begroeiing aan. Hierdoor krijg ik dieptelaagjes in mijn beeld. Tot slot vind ik het mooi mijn foto’s een beetje donker te maken, waardoor nóg meer omgevingsfactoren wegvallen. Met al deze factoren bedenk ik vervolgens allerlei creatieve invalshoeken.
Nog meer tropische vlinders fotograferen
Wil je meer lezen en zien van tropische vlinders fotograferen, lees dan ook eens mijn blog: “Orchideeënhoeve, een dagje uitleven in de kassen“.
Gerelateerd