Tijdens de winter staat mijn fotografie vaak op een laag pitje. Sneeuw, mist en ijs willen mij over het algemeen wel mobiliseren, maar dan moet ik wel snel zijn. Want deze bijzondere omstandigheden duren in Nederland vaak maar 1 dag. Toen ik hoorde dat winterfotografie ook in de fotohutten van Bence Mate in Hongarije gedaan kan worden hoefde ik na mijn geweldige zomerervaringen niet lang na te denken dit ook eens te proberen.
De uitgangspunten van winterfotografie in de fotohutten van Bence Mate
In de winter fotograferen slechts 6 fotografen per week bij Bence. Hij heeft dan een stuk of 6 fotohutten beschikbaar. De meeste van deze hutten zijn uitgevoerd met kunstlicht zodat bij weinig licht en ook ‘s-nachts gefotografeerd kan worden. Door te spelen met dit licht is het mogelijk allerlei creatieve uitvoeringen te bedenken en vast te leggen. In de winter zijn natuurlijk minder vogels aanwezig, want trekvogels zijn inmiddels vertrokken naar warmere oorden. Toch blijven er genoeg soorten over: zo zijn er altijd blauwe- en zilverreigers, aalscholvers, ganzen, eenden, buizerds, kiekendieven en als je geluk hebt arenden. Ook ijsvogels en de bekende bosvogels zijn gewoon aanwezig. Qua zoogdieren laten vooral otter en ree zich vaak zien.
De kans op mooie gekleurde luchten is in de winter zeker aanwezig. Zilverreiger vlak ná zonsondergang.
Fotohut Theater, het neusje van de zalm voor creatieve fotografie
De beste winterfotografie in de fotohutten van Bence Mate vindt plaats in de hut “Theater”, die ingegraven is in een grote waterplas. Vanuit deze hut is van 2 zijden te fotograferen. In de plassen rondom de hut komen allerlei watervogels foerageren. En ook roofvogels zoals buizerd en kiekendief laten zich af en toe zien. Veel geluk heb je als zelfs arenden bij de hut voedsel gaan zoeken. De fotohut is bovendien uitgerust met een lichtinstallatie. Hierdoor kun je 24/7 fotograferen. Daarom verblijf je 3 dagen achter elkaar in deze hut zodat je meerdere malen overdag, bij zonsopkomst, zonsondergang en in de late avond en nacht je fotografisch helemaal uit kunt leven.
Aalscholvers aan het vissen vlak voor zonsopkomst.
Nachtfotogafie met tegenlicht
Winterfotografie in de fotohutten van Bence Mate is niet compleet als je niet in de nacht met de lichtknoppen van fotohut Theater hebt gespeeld. Door het tegenlicht ontstaan silhouetten en reflecties. Weersomstandigheden bepalen sterk de sfeer die de beelden krijgen en geen avond en nacht is hetzelfde. In de nacht is de waterplas rondom de hut het domein van de blauwe- en zilverreiger die strijden om de vissen die in de plas zwemmen.
Een bende aalscholvers is geland
Aalscholvers zijn vaste gasten bij o.m. de fotohut Theater. Bij het krieken van de dag komen ze kijken of er nog een visje is mee te pikken. Het kunnen enkele vogels zijn, maar het kan ook gebeuren dat tientallen of wel 100 aalscholvers in de plas neerploffen. Aalscholvers zijn enorm druk, ze spetteren, vissen en vechten aan één stuk door, waarbij de waterplas wel een golfslagbad lijkt.
Getuige bij vogelbonje
Om voedsel wordt flink gevochten. Ook is er een duidelijke hiërarchie tussen de vogels. In de eerste plaats is er een pikorde bij de soorten onderling. Verder is de blauwe reiger vaak de zilverreiger de baas. Maar de aalscholvers zijn weer veel brutaler dan de blauwe- en zilverreigers. Het bijzondere is dat de soorten onderling de vlerken niet ineenslaan en samenspannen tegen een andere soort, maar het vooral eerst onderling uitvechten.
Nachtfotografie met lange sluitertijden
Met spetters en silhouetten kun je enorm leuk spelen. Als ik genoeg ‘scherpe’ foto’s heb, ga ik variëren en probeersels met langere sluitertijden zijn hier onderdeel van. Natuurlijk krijg ik door het zoeken naar interessante instellingen duizenden mislukte foto’s, maar er zit altijd wel een interessante plaat tussen. Of een beeld waarmee ik weer verder kan experimenteren. Winterfotografie in de fotohutten van Bence Mate is een bron van creatieve invalshoeken.
Verstilde plaatjes
Naast spektakel en momenten die creatieve invalshoeken oproepen zijn er ook situaties die vooral emoties zoals ontroering of verbazing oproepen. Vaak kunnen deze beelden gemaakt worden tijdens perioden dat het vogelcorps rustig is en lekker wegdut, poetst of kroelt of als het eten gewoon op is en er nog maar een paar vogels bij de hut blijven scharrelen.
Duiken met de ijsvogel
Speciaal voor de ijsvogel heeft Bence Mate een muur gebouwd die ijsvogels aantrekkelijk vinden om in te nestelen. De fotohut die bij deze muur staat is uitgerust met een vijver en frontlicht. De ijsvogel kan hier dat het een lieve lust is duiken naar visjes. Door het frontlicht is het mogelijk van zonsopkomst tot zonsondergang bij deze hut te fotograferen. Wel is het zo dat bij weinig licht door het kunstmatige frontlicht de achtergrond zwart wordt. Dit moet je mooi vinden. Het begint ermee dat ik blij ben dat ik het prachtig gekleurde vogeltje netjes op een stokje vastleg. Dan verleg ik mijn ambitie naar het duiken. Liefst met een mooie weerspiegeling. En uiteindelijk wil ik graag het ijsvogeltje opduikend uit het water mét vis tussen de snavel. Nu wil ik graag nog een upgrade naar een betere kwaliteit foto. Er moet iets te wensen overblijven.
Reeën die eens niet in de koplampen kijken
In het bos staat een fotohut waar bij zonsondergang, ‘s-nachts en bij zonsopkomst reeën graag een graantje komen meepikken. De hut heeft frontlicht en een stukje achter in het veld zijn lampen geplaatst waar de reeën voorlangs kunnen lopen zodat ze voor de fotograaf in de hut in tegenlicht komen te staan. Soms komt er één ree wat graantjes wegknabbelen, soms moeder en kind. En als je héél véél geluk heb komen er zelfs 4 of 5 reeën tegelijk. Het leuke is dat je de dieren zowel in het licht kunt zetten als in silhouet kunt fotograferen. Een mooie uitdaging is de dieren zowel in silhouet als met langere sluitertijd proberen vast te leggen. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd.
Een niet opduikende otter
Bij de fotohut Cinema komen zowel watervogels als de otter. In de winterweek dat ik bij Bence gefotografeerd heb heeft de otter zich niet laten zien. Tja, ook winterfotografie in de fotohutten van Bence Mate blijft blijft natuur, hè.
Als je het leuk vindt meer te zien en te lezen over de fotohutten van Bence Mate en het fotograferen hier, kijk dan ook eens naar onderstaande blogs. Zou je zelf ook eens willen fotograferen bij Bence, neem dan contact met mij op. Ik kan je zeker helpen aan een plek in één van de groepen daar.
Gerelateerd
Wow, wat een geweldige foto’s!
Prachtige sfeervolle beelden, bijzonder licht, en wat een creatieve foto’s zitten erbij.
Je nachtfotografie met lange sluitertijden, de ijsvogels en de reeën springen er voor mij echt boven uit. Fotowedstrijd-waardig zou ik zeggen ?
Groetjes, Wouter
Nb: ik heb ze net ook aan Carin laten zien, met als gevolg dat ze dit nu ook van mij verwacht in mei… ?
Ha Jody,
je hebt wel heel goed gebruik gemaakt van de vele verschillende mogelijkheden die deze hutten bieden. Vooral al die fel verlichte spetters en prachtige contourrandjes vind ik geweldig. Heel bijzonder allemaal en een plezier om te bekijken.
Hartelijke groet, Corrie
prachtige beelden Jody